המוזיאון האינטראקטיבי של ההיסטוריה היהודית – צ'ילה

המוזיאון האינטראקטיבי של ההיסטוריה היהודית בצילה הינו פרויקט חינוכי-מחקרי שמציע תפיסה חדישה בחינוך המוזיאלי לרב-תרבותיות. התערוכה המרכזית בנוייה על שטח של 80 מ"ר ומציעה מסלול היסטורי שכולל תקופת המקרא, תקופת חז"ל, ימי הביניים והעת החדשה ואתר, וכן חדר זיכרון לשואה.

המוזיאון מהווה סביבה חינוכית עשירה, ידידותית וגמישה, שמאפשרת לקהלים שונים להינות, להכיר, ולהעמיק בתחומים מרכזיים של ההיסטוריה היהודית.
ישנם שני מסלולים לביקור במוזיאון: המסלול של ההיסטוריה היהודית והמסלול של שואה.
המוזיאון בצ'ילה
תכנית הביקור של המסלול של ההיסטוריה היהודית משלבת פעילויות נוספות במתחם הקהילה. להלן תאור קצר של הסיור במוזיאון:
  • מיצג פתיחה: מופע אור-קולי ב-360 מעלות ובו יוצג המוזיאון וכן תוצג השאלה המרכזית: מה זה העם היהודי?
  • "בית מדרש" אינטראקטיבי שבו יוצעו פעילויות קצרות מותאמות לגילאים שונים במגוון נושאים כגון: יהדות צ'ילה, תחיית השפה העברית, סוגיות הלכתיות, ערכים אוניברסליים ועוד.
  • הקהילה היהודית בצילה: מיצג קבוע בכניסת המוזיאון, מורכב מחמישה "פרקים" בהיסטוריה של הקהילה היהודית בצילה.
  • ליבת המוזיאון: ארבעה שערים בהסטוריה היהודית: בכל שער תוצג תקופה ובראשותה "גיבור" ראשי, באמצעות מיצג פתיחה, מוצגים ויזואלים ומערכות טכנולוגיות.
      • שער דויד: התקופה העתיקה וראשית ההסטוריה המתועדת; עם ריבוני עם מרכז רוחני.
      • שער ר' עקיבא: מחורבן הבית והמעבר לחיים ללא בית מקדש; עם לא ריבוני וללא מרכז רוחני.
    • שער הרמב"ם: ההתמודדות של העם היהודי עם האתגרים של החיים בגולה והשתלבות במרחבים תרבותיים.
    • שער הרצל: העת החדשה בראייה של התנועה הציונית; האתגרים של העם היהודי; הציונות כאחת מדרכי ההתמודדות של היהדות עם המודרנה; בניין המולדת.
  • קולות של השואה – אתר לזכר קרבנות השואה; דגש על ניצולי השואה ומשפחותיהם שהתיישבו בצילה.
  • מיצג סיום: מופע קולי בבית הכנסת של הקהילה, שבו יוצג בית הכנסת כאחד המוסדות הדתיים והקהילתיים המרכזיים בהוויה היהודית לאורך ההיסטוריה; סיכום הסיור במוזיאון.
המסלול של השואה מציג מטרה כפולה ואתגר: מצד אחד, זהו מסר של הזיכרון של השואה; מצד שני, אנחנו מתכוונים לשדר באופן ברור, פשוט וחזק התוכן המרכזי של השואה.
המסלול כולל מופע אור-קולי ב-360 מעלות שבו לומדים על התקופה שלפני השואה. לאחר מכן, ב"בית המדרש האינטראקטיבי", סרטונים מולטימדיה אודות השואה שבאמצעותם המבקר יבין את ההיבטים המרכזיים של אותה התקופה. בפעילות אינטראקטיבית, שמרכזה הוא העימות של הדילמות לציבור המשתתפים שמבוססות על מקרים שהתרחשו בשואה; ולסיום מופע מולטימדיה שמסכמת את הסיור ומציע מסר של שלום עולמי וסובלנות.
המרכז לחינוך יהודי ע"ש מלטון אחראי על ההיבטים התכניים של המוזיאון. לשם כך, נעזר באנשי סגל האוניברסיטה המומחים בתקופות ההיסטוריות השונות המיוצגות במוזיאון, וכן ביועצים חינוכיים האמונים על התרגום החינוכי וההתאמה של התכנים.
המוזיאון האינטראקטיבי הינו פרוייקט ייחודי וחדשני באמריקה הלטינית; הוא מבוסס על שילוב של התכנים, פדגוגיה וטכנולוגיה מתקדמים שחוברים יחד לחוויה חינוכית נוחה, מעניינת, וידידותית הנגישה לקהל יעד רחב, יהודי ולא יהודי.
המוזיאון בצ'ילה ממוקם במתחם הקהילה היהודית בצילה, הוזמן וממומן על ידי משפחת פולק, שיזמה את הפרוייקט לזכרו של יעקב פולק, ז"ל ולכבוד חייה של גב' יונה פולק  בן-דויד קיין. בפיתוח המוזיאון השתתפה, חברת "אורפאן" (תכנון קונצפטואלי ומולטימדיה), "קיידר אדריכלות" (עיצוב אדריכלי) ו"קוו מחשבה" (עיצוב גראפי).
כל הזכויות על המוזיאון שמורות לאוניברסיטה העברית, שמציעה להעתיק את הרעיון ולהתאים את המיזם לקהילות השונות באמל"ט ובעולם, שיביעו עניין בכך.
מנהל הפרוייקט: ד"ר מרסלו דורפסמן
יו"ר הועדה האקדמית: פרופ' גבריאל הורנצ'יק